21 χρόνια υπεύθυνα δίπλα σας. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20 Αυγ 2017

ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑΣ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Λίγες δεκαετίες πριν η γυναίκα θεωρούνταν η κύρια αιτία υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο σήμερα ξέρουμε ότι η ανδρική υπογονιμότητα αφορά περίπου το μισό των περιπτώσεων υπογονιμότητας.
Aίτια υπογονιμότητας στον άνδρα:
                Παθήσεις των γεννητικών οργάνων που μειώνουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος
                Συστηματικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση)
                Χρόνιες λοιμώξεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
                Προστατικά σύνδρομα
                Διαταραχές ορμονών (π.χ. ορμονών θυρεοειδούς, ορμονών του φύλου
                Υποβιταμινώσεις κακή διατροφή παράγοντες καθημερινότητας (π.χ. έκθεση όρχεων σε χημικές ουσίες, φάρμακα, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ)
                Άγχος.
Η εναλλακτική ιατρική σήμερα χρησιμοποιεί αποτελεσματικούς συνδυασμούς βοτάνων και διατροφικών θεραπειών σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Οι θεραπείες εξατομικεύονται ανάλογα με το συνολικό status υγείας του άνδρα και τυχόν χρόνια προβλήματα υγείας από τα οποία πάσχει.
Ωστόσο ακόμη και υγιείς άνδρες χωρίς πρόβλημα πρέπει να ακολουθούν βασικές αρχές μεγιστοποίησης της γονιμότητάς τους, με δεδομένο ότι η ύψιστη ποιότητα  του ανδρικού σπέρματος είναι σημαντική ακόμη και σε περιπτώσεις ζευγαριών στα οποία η γυναικεία υπογονιμότητα αποτελεί το αίτιο της ατεκνίας: Μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα σύλληψης υπογόνιμων γυναικών αυξάνει όταν το σπέρμα των συντρόφων τους είναι εξαιρετικά πλούσιο και ακμαίο.
Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας, οι άνδρες πρέπει να ακολουθούν  ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή να ασκούνται συστηματικά, να αποφεύγουν την υπερκόπωση   και να απέχουν από το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πρέπει να καταναλώνουν ψάρια και οστρακοειδή μία δύο φορές εβδομαδιαίως αλλά να αποφεύγουν τον ξιφία, τον καρχαρία, το σκουμπρί, το μακρύπτερο τόνο (Thunnus alalonga) λόγω συχνής επιμόλυνσης των ψαριών αυτών με βαρέα μέταλλα. Προτιμήστε τα στρείδια, τον βακαλάο, την γλώσσα, τη σαρδέλα, τον γαύρο, την αθερίνα. Από τα κρέατα, προτιμήστε κοτόπουλο και γαλοπούλα από το κόκκινο κρέας, αλλά αποφύγετε αλλαντικά και συντηρημένα τρόφιμα.
Ο υγιής άντρας κατά την αναπαραγωγική προσπάθεια πρέπει να εντάξει στην διατροφή του σε καθημερινή βάση:
1.      Τα εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και βιταμίνης  C που προσφέρουν μια φυσική τόνωση στα σπερματοζωάρια. Εάν είστε υγιής, τρώτε δύο πορτοκάλια την ημέρα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
2.      Οι μπανάνες
Η Bromelain οι βιταμίνες  Β1, βιταμίνη Α και C,  που περιέχουν οι μπανάνες βελτιστοποιούν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και την αντοχή των σπερματοζωαρίων.
Εάν είστε υγιής τρώτε μία μπανάνα Κρήτης καθημερινώς κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
3.      Οι ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, που αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στον υγιή άντρα. Εάν είστε υγιής τρώτε δύο ντομάτες ημερησίως κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
4.      Οι ξηροί καρποί
Οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια εφοδιάζουν το σώμα με βιταμίνη Ε, που αυξάνει την ετοιμότητα των σπερματοζωαρίων. Εάν είστε υγιής τρώτε μια χούφτα ανάλατα καρύδια ή αμύγδαλα καθημερινώς κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
5.      Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει L-αργινίνη και αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τον όγκο του σπέρματος. Εάν είστε υγιής τρώτε δέκα γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70% σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
6.      Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει φυλλικό οξύ και  αντιοξειδωτικές ουσίες που προάγουν την ομαλή λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Εάν είστε υγιής τρώτε ένα φλιτζάνι σπανάκι αναμειγμένο με ένα φλιτζάνι λαχανικών της αρεσκείας σας  σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
7.      Αυγά
Τα αυγά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σε συνδυασμό με βιταμίνες συμπλέγματος Β και σελήνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή παραγωγή σπέρματος. Τρώτε δύο ασπράδια αυγού και ένα ολόκληρο αυγό ημερησίως εφόσον είστε υγιής κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
8.      Βιολογικά τρόφιμα.
Οι άνδρες που εκτίθενται σε συνθετικά χημικά παρασιτοκτόνα παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα βλαβών στα σπερματοζωάρια και δυσκολία κατά την γονιμοποίηση. Προτιμήστε τα βιολογικά από τα συμβατικά τρόφιμα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
9.      Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και γαλακτοβάκιλους και συντελεί στην βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος που με τη σειρά τους συντελούν στην απομάκρυνση τοξικών μικροβίων και τοξινών, στην αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος και στην αύξηση της ετοιμότητας των σπερματοζωαρίων. Τρώτε 250 γραμμάρια υψηλής ποιότητας γιαούρτι εφόσον είστε υγιής κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
10.    Νερό
Οι άντρες πρέπει να μεριμνούν για την επαρκή πρόσληψη υψηλής ποιότητας νερού κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας. Το νερό συντελεί στην άριστη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στα σπερματικά υγρά που καθιστούν ευκολότερη την κίνηση των σπερματοζωαρίων και την τελική γονιμοποίηση. Να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως εφόσον είστε υγιής κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας.
Σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας ή χρόνιων προβλημάτων υγείας τα παραπάνω μέτρα ενδέχεται να είναι ανεπαρκή ή να χρειάζονται τροποποιήσεις προσαρμοσμένες στο χρόνιο πρόβλημα υγείας του άντρα. Η εναλλακτική ιατρική χορηγεί σήμερα ειδικούς συνδυασμούς βιταμινών λειτουργικών τροφίμων και βοτανικών φαρμάκων ανάλογα με τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άντρας με δεδομένο ότι   η ανδρική υπογονιμότητα δεν ανταποκρίνεται συχνά σε κλασσικές χημικές θεραπείες.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες του ιατρείου:
 και 
 και

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr