Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

4 Δεκ 2016

ΤΣΑΙ: ΕΝΑ ΡΟΦΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ(CFS)

Σύμφωνα με το μύθο, το 2737 π.Χ., ενώ ο κινέζος αυτοκράτορας Shen Nung καθόταν κάτω από ένα δέντρο, κάποια φύλλα από το δέντρο έπεσαν σε μια κανάτα με βραστό νερό που κρατούσε ο υπηρέτης του. Το δέντρο ήταν ένα τειόδεντρο, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να δοκιμάσει το αφέψημα και έτσι έγινε ανακάλυψη του τσαγιού.
Το τσάι καταναλώνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Μετά το νερό είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο ποτό. Στην Ανατολή παραδοσιακά το τσάι ή Camellia sinensis όπως είναι η επιστημονική του ονομασία θεωρούνταν ως βασικό στοιχείο υγείας και μακροζωίας και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως στυπτικό, καρδιοτονωτικό διεγερτικό, διουρητικό, για την βελτίωση της πέψης, την βελτίωση του μεταβολισμού, την τόνωση των νοητικών διεργασιών.
 Τα είδη τσαγιού διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με τον τρόπο εξαγωγής από το φυτό, επεξεργασίας και ζύμωσης. Τα πιο κοινά είδη τσαγιού είναι το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι το λευκό τσάι. Στην Δύση το τσάι άρχισε να μελετάται σχετικά πρόσφατα στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. 
Το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης όπως συνοπτικά αποκαλείται, είναι μία ολιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού χρόνια κόπωση με ποικίλα συμπτώματα (π.χ. διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες, ύπνος που δεν ξεκουράζει, πονοκέφαλος, ευαίσθητοι λεμφαδένες, πονόλαιμος) και γενικευμένες δυσλειτουργίες.
Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων έχει βασικό ρόλο στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα μιτοχόνδρια είναι κυτταρικά οργανίδια που χρησιμεύουν για την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο. Έτσι,  με τη βοήθεια των μιτοχονδρίων τα κύτταρα διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, συνθέτοντας μόρια τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), μέσω της διαδικασίας της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης.  Στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μελέτες αναδεικνύουν δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, του κυτταρικού μεταβολισμού της ενέργειας και των μεταφορών ιόντων. Οι άμεσες συνέπειες είναι ο ελαττωμένος μεταβολισμός σε αρκετές εγκεφαλικές περιοχές και δυσλειτουργία ποικίλων οργανικών συστημάτων. Πάσχοντες από σύνδρομα κόπωσης εμφανίζουν επίσης δυσλειτουργίες ανοσοποιητικού συστήματος όπως υψηλά επίπεδα αυτοαντισωμάτων, διαταραγμένη ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων που αποτελούν τμήμα των λευκών αιμοσφαιρίων υπεύθυνων για τη σωστή άμυνα, διαταραχές  σε φλεγμονώδεις κυτοκίνες.
Βιοδραστικές ουσίες με τονωτική δράση (π.χ. κατεχίνες πολυφαινόλες φλαβονοειδή θειαμίνη, καφεΐνη) έχουν απομονωθεί στο τσάι οι οποίες σε συνδυασμό με διατροφικά προγράμματα και φάρμακα συντελούν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, κυττάρων και μιτοχονδρίων.
Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές το τσάι επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση αμβλύνει την βλαπτική επίδραση τοξικών ουσιών και έχει αντιφλεγμονώδη δράση στοιχεία που βοηθούν τους πάσχοντες από χρόνια κόπωση.
Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες αφορούν κυρίως το πράσινο τσάι, όλα τα είδη τσαγιού φαίνεται ότι έχουν ανάλογες επιδράσεις στην υγεία.  Οι ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού αφορούν το παραδοσιακό αφέψημα και όχι τα πλούσια σε ζάχαρη παρασκευάσματα με βάση το τσάι ή τις ταμπλέτες τσαγιού με συμπυκνώματα εκχυλισμάτων τσαγιού με ποικίλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
 Αντενδείξεις
Το τσάι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και να επιδεινώσει την αναιμία. Η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι είναι τοξική διεγερτική ουσία, σε μεγάλη ποσότητα και μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, αϋπνία, αίσθημα παλμών στην καρδιά, ζάλη, ναυτία, εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους, και απώλεια της όρεξης. Οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά, προβλήματα του ήπατος, έλκος στομάχου, αιμορραγικές διαταραχές, οστεοπόρωση, γλαύκωμα και ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί να απορυθμιστούν από το τσάι.
Το τσάι μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με συνήθη φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά β-λακτάμης, τις βενζοδιαζεπίνες, τους β-αναστολείς, τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τις κινολόνες.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com