Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

25 Μαΐ 2016

Νυχτολούλουδο (evening primrose oil), Διοσκορία (Wild Yam), Χαμαιλείριο (False Unicorn), τσάι από κόκκινα βατόμουρα (Red Raspberry), χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναικεία προβλήματα : Προάγουν την γυναικεία γονιμότητα;

Η χρήση του νυχτολούλουδου, της διοσκορίας του χαμαιλείριου, του τσαγιού από κόκκινα βατόμουρα για την προαγωγή της γυναικείας γονιμότητας χρησιμοποιείται ευρέως από το κοινό και βοτανοθεραπευτές στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Πόσο ασφαλής όμως και έγκυρος επιστημονικά είναι ο συνδυασμός;
 1.Έλαιο από νυχτολούλουδο (evening primrose oil)
     Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του νυχτολούλουδου ( Oenothera biennis ).Είναι πλούσια  πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, γ-λινολενικού οξέος (GLA) και λινελαϊκού οξέος που είναι βασικά συστατικά της μυελίνης, της προστατευτικής επικάλυψης νευρικών ινών και νευρικών κυττάρων. Το έλαιο από νυχτολούλουδο χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία από προβλήματα όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα, η βρογχίτιδα, ο διαβήτης,τα προβλήματα του μαστού, η ξηροφθαλμία, η δυσλεξία η υψηλή χοληστερόλη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ηπατικές παθήσεις, η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, τα σύνδρομα κόπωσης, η προεκλαμψία / υψηλή αρτηριακή πίεση της εγκυμοσύνης,το φαινόμενο Raynaud, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ξηροδερμία, παθήσεις δέρματος (κυτταρίτιδα), άσθμα, εμμηνόπαυση, προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) σχιζοφρένεια. Ιστορικά, το νυχτολούλουδο έχει χρησιμοποιηθεί για την ομαλή προαγωγή του τοκετού.
Όσον αφορά για τα προβλήματα που αφορούν την γονιμότητα, το νυχτολούλουδο χρησιμοποιείται για την προαγωγή της ωρίμανσης  του τραχήλου της μήτρας και την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τραχηλικής βλέννας. Ωστόσο περισσότερες καλά σχεδιασμένες μελέτες απαιτούνται που απαιτούνται για το θέμα αυτό. Παρενέργειες είναι το κοιλιακό άλγος, διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, το  φούσκωμα, οι διαταραχές κενώσεων, ο βήχας, οι κράμπες, η  κατάθλιψη, η δυσκολία στην κατάποση, η ζάλη, η ξηρότητα των βλεννογόνων, η αλλεργία, η κεφαλαλγία, οι αιμορραγικές διαταραχές, η ακανόνιστη έμμηνο ρύση, η ευερεθιστότητα, οι μυοσκελετικές παρενέργειες, οι αναπνευστικές διαταραχές, οι επιληπτικές κρίσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους, οι νευρολογικές διαταραχές.
2. Διοσκορία (Wild Yam)
Κατά τον  18ο και 19ο αιώνα, το άγριο γιαμ (Dioscorea villosa) χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της εμμηνόρροιας για τις κράμπες, για προβλήματα που σχετίζονται με τον τοκετό, για στομαχικές διαταραχές και βήχα. Περιέχει μια χημική ουσία, διοσγενίνη, που μπορεί να μετατραπεί στο εργαστήριο σε στεροειδή, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Στην Ανατολική ινδική παραδοσιακή ιατρική, το άγριο γιαμ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σεξουαλικών και ορμονικών προβλημάτων.Με δεδομένο ωστόσο ότι η μετατροπή της διοσγενίνης σε αποτελεσματικά γυναικεία στεροειδή δεν μπορεί να γίνει στο γυναικείο σώμα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αξιολογηθεί η επίδρασή του βοτάνου στην γονιμότητα. Αλλεργίες διαταραχές πήξης και σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς με ανεπάρκεια πρωτεΐνης s.  Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες με ορμονοευαίσθητα προβλήματα.
3. Χαμαιλείριο (False Unicorn)
Το φυτό ενδημεί στις ανατολικές ΗΠΑ. Πρόκειται για ποώδες πολυετές φυτό που φύεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή του Μισισιπή, είναι 30-100cm υψηλό, και φέρει μικρά πρασινωπά-λευκά λουλούδια.  Οι βιοδραστικές ουσίες του φυτού είναι οι σαπωνίνες, η chamaelirin η Diosgenin το ελαϊκό οξύ, το λινολεϊκό οξύ, το στεατικό οξύ.Το φυτό  έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες από ιθαγενείς Αμερικανούς για τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων, για την ομαλοποίηση της περιόδου, για την ομαλοποίηση της γονιμότητας, κατά την εμμηνόπαυση.  Σήμερα το φυτό απειλείται με εξαφάνιση ενώ χρησιμοποιείται από διάφορους βοατανοθεραπευτές για την προαγωγή της γονιμότητας. Παρά την ευρεία διαφήμιση που έχει γίνει κυρίως από αμερικανικές εταιρείες τυποποίησης βοτάνων για το φυτό, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν την ασφάλεια χρήσης. Σε υψηλές δόσεις έχει προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο στα θηλαστικά.
4. Red Raspberry ( Framboise, σμέουρα, κόκκινα βατόμουρα)
Το κόκκινο βατόμουρο είναι ευέλικτο φυτό και αναπτύσσεται φυσιολογικά σε όλο τον κόσμο.
Οι καρποί του φυτού είναι βρώσιμοι με φρουτώδη γεύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σμέουρων συντελεί στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, άνοιας, υπέρτασης, δυσκοιλιότητας, αυξημένης χοληστερόλης. Τα σμέουρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώ προκλινικά δεδομένα παρέχουν ενδείξεις για ευεργετική επίδραση  στην αναστολή ανάπτυξης όγκων και για  τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα σμέουρα συντελούν στην διατήρηση της υγείας των οφθαλμών. Tα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως μυοχαλαρωτικά μήτρας και διεγερτικά κατά την διάρκεια τοκετού, για τη θεραπεία της διάρροιας εντερικών προβλημάτων. Βιοδραστικές ενώσεις υπεύθυνες για τις ευεργετικές επιδράσεις των σμέουρων είναι η ζεαξανθίνη, οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες, οι ελλαγιταννίνες.
Κατά τα τελευταία χρόνια το τσάι σμέουρων χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλημάτων υπογονιμότητας, λόγω μυοχλαρωτικής δράσης η οποία παραδοσιακά θεωρείται ότι υφίσταται σε μικρές δόσεις. Ωστόσο τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτής είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Υπάρχουν αναφορές ότι τα φύλλα σμέουρων μπορούν να διεγείρουν τη μήτρα, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου αποβολής: Η χρήση τους έχει αντένδειξη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Έχουν περιγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία εμετοί και για τα δύο βότανα.
 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770