21 χρόνια υπεύθυνα δίπλα σας. Ευχαριστώ για τη στήριξή σας.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

25 Δεκ 2007

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ                                                        

Ο στόχος τόσο της ιστοσελίδας αυτής, αγαπητοί φίλοι, όσο και των ιστοσελίδων ενημέρωσης του κοινού πάνω σε ιατρικά θέματα που επιμελούμαι προσωπικά, δεν είναι η μετατροπή του μη ειδικού σε ιατρό.
 Παρά το γεγονός επίσης ότι η τηλεδιάγνωση και τηλεθεραπεία αποτελούν σημαντικά ζητούμενα από τον χρήστη του internet, ο ιατρός δεν είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσει υπεύθυνα παρακάμπτοντας την ιατρική εξέταση.
Κατά την άσκηση της εφαρμοσμένης παθολογίας επί σειρά ετών τόσο στο ιατρείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με οριακές κρίσιμες για την ζωή καταστάσεις.
 Είναι σημαντική η θετική ενέργεια που δίνει στον ιατρό η νίκη της αρρώστιας και του θανάτου, ενέργεια που δίνει ενθουσιασμό και κίνητρο για συνεχή μελέτη και επίπονη εργασία, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των τελικών στόχων της εφαρμοσμένης επιστήμης της παθολογίας: Της μακροζωίας και της νεανικής βιολογικής ηλικίας έως τον θάνατο. Στη μάχη με την φθορά και τον θάνατο, ο μαχόμενος παθολόγος αντιμετωπίζει συχνά ιατρικά κατεστημένα, αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών που συχνά τροφοδοτούνται από επαγγελματικά κατεστημένα, αντιλήψεις που είτε οδηγούν σε επικίνδυνη πολυφαρμακία είτε οδηγούν σε παραμέληση συμμόρφωσης σε αναγκαίες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ξέροντας από την καθημερινή κλινική ιατρική εμπειρία την σημασία της συμμόρφωσης σε αναγκαίες προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, τόσο των ασθενών μου στο νοσοκομείο και στο ιατρείο όσο και των υγιών επισκεπτών του ιατρείου μου, θέλω μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην διαδικασία της συνειδητοποίησης, διαδικασία απαραίτητη για την σφυρηλάτηση υγιούς συνεργασίας ιατρού-ασθενούς. Αυτός είναι ο λόγος που βασικές παράμετροι που αφορούν το ανθρώπινο σώμα και εξειδικευμένα θέματα υγείας εκτίθενται με σκοπίμως απλό τρόπο.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγαπητοί φίλοι είναι αφιερωμένη στην εναλλακτική ιατρική.
Η κυριαρχία των χημικών φαρμάκων στον χώρο της Κλασσικής Ιατρικής, πολλά από τα οποία παρά την αποτελεσματικότητά τους παρουσιάζουν διαφόρου βαθμού παρενέργειες, καθώς και η αντίδραση σε παραδοσιακές πρακτικές αξιολόγησης του χημικού φαρμάκου από την φαρμακοβιομηχανία όπως η χρήση πειραματόζωων, έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της Εναλλακτικής Ιατρικής, που χρησιμοποιεί αποκλειστικώς ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές πρακτικές. Δυστυχώς ο όρος εναλλακτική ιατρική έχει καταντήσει για πολλούς συνώνυμος του «τσαρλατανισμού» λόγω της ευρείας καπηλείας του όρου από διαφόρους επιτηδείους οι οποίοι χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας πρακτικές δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό, προς ίδιον όφελος. Οι μέθοδοι της Εναλλακτικής Ιατρικής αντιμετωπίζονται με αρνητικό τρόπο και από πολλούς ιατρούς λόγω άγνοιας, ή διαπλοκής με κυρίαρχα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου.
Σήμερα, χωρίς αμφιβολία, για τον μάχιμο κλινικό ιατρό βασικός στόχος του οποίου είναι η μέγιστη ποσότητα και ποιότητα της ανθρώπινης ζωής χωρίς προκαταλήψεις, οι μέθοδοι της εναλλακτικής ιατρικής, αποτελούν σημαντικό συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο στο ιατρικό του οπλοστάσιο. Εάν η ιστοσελίδα αυτή συμβάλλει, εκτός των άλλων που αναφέρονται παραπάνω, στην αποσαφήνιση ενός τοπίου, που σκοπίμως συντηρείται θολό, θα έχει επιτύχει τους στόχους της.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή επικοινωνία μας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου που συντελούν σε ένα δύσκολο με πολλά επείγοντα έργο χωρίς ωράριο. Είναι αδιανόητο να μην εκφράσω τέλος την αμέριστη εκτίμησή μου και τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους στα χέρια μου και στήριξαν την παρουσία μου στα μετερίζια της μαχόμενης παθολογίας με επιμονή και πίστη. Υπόσχομαι ότι με την βοήθεια του Θεού θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς συμβιβασμούς και επιφυλάξεις.
Ευχαριστώ
Dr. Aναστασία Μοχοβάκη
Eιδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770
E mail amoschovaki@yahoo.gr.